Hobbemalaan in Soest
Deze NOM-renovatie was bijna niet was doorgegaan. Door heel goed naar de bewoners te luisteren en het renovatieplan aan te passen lukte het draagvlak te halen.
Projectkenmerken:
- 70 eengezinswoningen
- Hobbemalaan, Ruysdaellaan, Vermeerlaan in Soest
- NOM-renovatie (All-Electric)
- Portaal en BAM
- Proces- en projectmanagement door Marnette Vroegop
De NOM-renovatie van 70 eengezinswoningen in Soest had veel voeten in de aarde. Portaal had eerder met BAM woningen in Soesterberg tot NOM gerenoveerd. Het voorstel van Portaal en BAM was ‘model Soesterberg’ ook in Soest toe te passen. Maar de bewoners in Soest waren verre van enthousiast.
Op het moment dat het proces met de bewoners dreigde vast te lopen vroeg Portaal of ik het projectmanagement wilde doen. Ik had goede ervaringen met NOM-renovaties. Waarom waren de bewoners in Soest zo tegen het renovatieplan? Wat was hier het echte probleem? Ik ben een paar keer alleen met de bewonerscommissie gaan praten. Door veel vragen te stellen kwamen de problemen boven tafel. De bewoners in Soest wilden niet als kopie van Soesterberg behandeld worden. Zij hadden andere wensen en wilden een renovatieplan op maat. Dit kwam vooral tot uiting in de energiemodule (de installatieruimte achter de woning). Deze was ontwikkeld voor Soesterberg, maar paste niet bij de woningen in Soest. Zoals een bewoonster zei: ‘hij ziet er niet uit, hij is er gewoon aanplakt!’.
Ze had gelijk. Maar Portaal had BAM gevraagd om het NOM-concept opnieuw toe te passen. Ik vond de oplossing in het oprekken van de kaders van de opdracht. Ik regelde dat het onderhoud van de schuurtjes in de tuin eerder uitgevoerd werd. Zo konden de schuurtjes meegenomen worden in het renovatieplan. BAM bewoog ook door de ontwikkeling van de energiemodules in eigen hand te hand te nemen. Een architect maakte een ontwerp van een nieuwe energiemodule en de schuurtjes samen. Het resultaat was een smallere, hogere energiemodule waardoor het keukenraam kon blijven zitten. Ook werd het ontwerp van de schuur, energiemodule en gevel op elkaar afgestemd. Toen BAM dit ontwerp presenteerde klonk er bij de bewoners een zucht van verlichting. ‘He, he, eindelijk luisteren jullie!’.
Bij de draagvlakmeting werd 75% draagvlak gehaald. De woningen zijn in 2017 en 2018 gerenoveerd.
Alle woningen zijn voorzien van een nieuwe geïsoleerde voorzetgevel met ramen voorzien van tripleglas, bodemisolatie en een nieuw geïsoleerd dak. De woningen kregen een warmtepomp voor ruimteverwarming en warm water, een WTW-installatie, zonnepanelen en een monitoringssysteem. Ook kreeg een deel van de woningen een nieuwe badkamer, toilet en keuken.
De bewoners betalen na de renovatie een Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Door de goede isolatie en de hoge opwek van de zonnepalen zijn de woonlasten van de meeste huishoudens lager dan voor de renovatie. Met de stijging van de gasprijs zijn de bewoners nog altijd heel blij dat de NOM-renovatie destijds toch is doorgegaan.