Agaatlaan in Leiden

Aan ambitie geen gebrek! De grootste flat van Portaal renoveren tot Nul-op-de-Meter. Dit was nog nooit eerder gedaan. Zou het Portaal en VolkerWessels lukken deze klus te klaren?

Projectkenmerken

  • 226 appartementen, galerijflat met 6 verdiepingen
  • NOM-renovatie met duurzame warmte
  • Portaal en VolkerWessels
  • Proces- en projectmanagement door Marnette Vroegop
  • Bewonersbegeleiding door Woonsupport Plus en Portaal
  • Uitvoering 2018-2021

 

Agaatlaan in Leiden

Vanuit de Stroomversnelling gaf Portaal VolkerWessels de opdracht een NOM-concept voor de Agaatlaan te ontwikkelen. Het eerste projectteam lukte het niet een haalbaar plan te maken. Begin 2018 vroeg Portaal of ik misschien kans zag om samen met VolkerWessels een haalbaar plan te ontwikkelen.

Bij de start trof ik een mondige bewonerscommissie aan die graag snel een renovatie wilde. Ze hadden veel last van kou, tocht en een hoge energierekening. Hen was een NOM-renovatie beloofd, maar Portaal kwam maar niet over de brug met een voorstel.

Door het beperkte dakoppervlak was NOM All-Electric niet mogelijk. De woningen op de Agaatlaan waren aangesloten op stadsverwarming. In navolging van de Kwangodreef in Utrecht vroeg ik namens Portaal aan de warmteleverancier Vattenfall of zij duurzame warmte konden leveren. Dat wilden zij wel, maar nog niet direct. De gesprekken met het warmtebedrijf Rotterdam over de levering van restwarmte liepen in die periode vast. Vattenfall en Portaal spraken af dat Vattenfall binnen 7 jaar na oplevering duurzame warmte gaat leveren. Net als in Utrecht werd afgesproken dat de GJ-prijs niet met de gasprijs, maar met de CPI geïndexeerd wordt.

VolkerWessels en Portaal maakten samen een nieuw renovatieplan voor NOM in combinatie met duurzame warmte. Samen met Woonsupport Plus werd 94% draagvlak gehaald. Alle bewoners kregen de keuze tussen thuisblijven, een logeerwoning of een eigen onderkomen. Hier stond ook een financiële vergoeding tegenover. Uiteindelijk kozen alle bewoners ervoor om tijdens de renovatie in een logeerwoning of elders te verblijven.

Alle woningen hebben een nieuwe geïsoleerde voor- en achtergevel. De zijgevels en het dak zijn geïsoleerd. Op het dak staat een stellage met zonnepanelen voor iedere woning (gekoppeld aan de meterkast in iedere woning). De riolering is vernieuwd, het stadsverwarmingsnet gerenoveerd. Alle woningen kregen nieuwe radiatoren, ventilatie met WTW en een nieuwe keuken, badkamer en toilet.

Het was een turbulent proces, maar 1,5 jaar na de start van de renovatie zijn 216 van de 226 appartementen gerenoveerd. Portaal besloot de 10 woningen in de plint later uit te voeren (woningen worden gesplitst).

Het belangrijkste is dat bewoners in de Agaatlaan blij zijn met hun gerenoveerde woning. De renovatie had veel voeten in de aarde, maar ze hebben nu een comfortabele mooie woning en de energierekening die heel veel lager is geworden.